בשנים האחרונות החלו הרשויות המקומיות לבצע אכיפה מאסיבית של חוק התכנון והבנייה.
תושבים רבים מקבלים זימון למחלקת הפיקוח על הבנייה של הרשות המקומית כדי למסור גרסה / להיחקר באזהרה בחשד שעברו על החוק. תושבים רבים מקבלים גם הזמנה לבית המשפט יחד עם כתב אישום פלילי. בנוסף, יש תושבים שקיבלו הודעה מהועדה המקומית לתכנון ובנייה על כוונה לנתק להם את החשמל או המים לנכס (ניתוק תשתיות) ויש תושבים שקיבלו גם הודעה על צו הריסה מנהלי מיידי.
עבירות על חוק התכנון והבנייה יכולות להיות מגוונות. סעיף 145 לחוק קובע כלל לפיו חובה לקבל היתר בטרם תחילת עבודות ושימושים במקרקעין, למעט חריגים בחוק ובתקנות. כך נדרש היתר לתוספת בנייה ו/או פיצול דירה למספר יחידות דיור שלרוב נעשה כדי להשכירן, וכך נדרש קבלת היתר לשימוש חורג בנכס למטרה שונה מהיתר לדוגמה: נכס מגורים שמשתמשים בו לעסק.
חשוב מאוד לדעת שהחוק קובע כי מי שלא קיבל היתר שנדרש עובר גם עבירה פלילית. הרשות המקומית נוהגת להגיש כתב אישום פלילי נגד בעלי נכסים ולעיתים גם נגד משתמשים בנכס ללא היתר, בסופו הרשעה פלילית, צו הריסה וקנסות כבדים של עשרות ומאות אלפי שקלים לקופת הרשות.
שגיאה קשה היא ללכת לחקירה באזהרה / מסירת גרסה / שימוע / או לבית המשפט, ללא להיוועץ תחילה עם עו”ד מומחה בתחום התכנון והבנייה וללא להיות מיוצג על ידו. המחשבה לפיה כדאי לחסוך על קבלת ייעוץ משפטי מעו”ד, ללכת לחקירה, למסור גרסה ולהביע צער ובזה גם יסתיים הסיפור היא מחשבה שגויה שעלולה לעלות ביוקר רב.
חשוב לדעת שהגרסה שמסרתם עלולה להזיק לכם ולשמש מאוחר יותר כעדות מפלילה נגדכם. ואם לא די בשגיאה הזו, הרי שיש גם נאשמים שמופיעים למשפטם ללא ייצוג עו”ד ומשיבים לכתב האישום בשגיאות ומבלי להעלות טענות משפטיות חשובות שיש לטעון. אלה אינם מבינים את המשמעות הקשה של הגשת כתב אישום פלילי ואינם מודעים למכה הקשה העומדת לנחות על ראשם בהטלת צווי הריסה מידיים וקנסות כספיים כבדים מאוד.
בלא מעט מקרים, ניהול נכון ומקצועי של ההליך המשפטי ע”י פרקליט בקיא בתחום, בתוך כותלי ביהמ”ש וגם מחוצה לו, יכול למנוע הגשת כתב אישום ו/או הרשעה פלילית ו/או למנוע ביצוע צווי הריסה מידיים ו/או למזער את גובה הקנסות הגבוהים שיוטלו נגד הנאשם.
משרד עו”ד נבון קצב מסייע לחשודים ולנאשמים בעבירות בניה. עו”ד נבון קצב מכהן גם כסגן יו”ר וועדת תכנון ובניה ארצית של לשכת עורכי הדין.